Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

10 τρόποι που το κίνημα ”Occupy Wall Street” είναι αποτελεσματικό!

Στις ΗΠΑ σπάνια ακούγαμε να γίνεται κάποια διαμαρτυρία, μία μαζική αντίδραση σε οικονομικά ή κοινωνικά μέτρα από την πολιτική εξουσία. Είχε δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι παθητικοί δέκτες πολιτικών και υπάκουοι ενστερνιστές των. Σε αμερικάνικο διαδικτυακό περιοδικό που είναι υπέρ του κινήματος της Wall Street, βρήκαμε τους 10 τρόπους που το κίνημα αυτό έχει φέρει στη Βόρειο Αμερική μία σημαντική αλλαγή. Είναι σημαντική η κινητοποίηση και δεν έχει ούτε χρώμα (πολιτικό ή φυλετικό) ούτε ιδιοτελείς σκοπούς.
Ενδεχομένως να σηματοδοτεί την παγκόμια ανάγκη αφύπνισης και αντιμετώπισης της κρίσης που διανύουμε και ξεκίνησε από εκεί τρία χρόνια πριν.
1. Δίνει όνομα στην αιτία της κρίσης
Οι πολιτικοί αποφεύγουν την πραγματικότητα: Τα προβλήματα του 99% οφείλονται σε μεγάλο μέρος στην απληστία της Wall Street, διατηρεί τα οικονομικά κίνητρα και συμβάλλει στην ''κατάληψη'' του πολιτικού συστήματος. Τώρα που αυτά έγιναν γνωστά, έχει αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι...
2. Έχει μία ξεκάθαρη ματιά για τον κόσμο που επιζητούμε
Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που να είναι λειτουργικός για όλους, όχι μόνο για το πλούσιο 1%. Και το 99% ανοίγει μέσω του κινήματος διαλόγο για το τί κόσμο θέλουμε.
3. Βάζει καινούριες βάσεις στο δημόσιο διάλογο
Όλες οι πολιτικές και οι προτάσεις που υποστηρίζει το κίνημα πρέπει τώρα να αποδειχτούν χρήσιμες για το 99%. Το να ''εξυπηρετείται'' μόνο το 1% δεν επαρκεί και το υπάρχον σύστημα που αυτό κάνει κάποια στιγμή θα καταρρεύσει.
4. Παρουσιάζει μια καινούρια διέξοδο
Η λύση δεν είναι η πείνα ή τα σκληρά μέτρα λιτότητας που βλάπτουν περαιτέρω τη μεσαία τάξη και τους πιο φτωχούς ανθρώπους που ήδη υποφέρει από την κακή οικονομική πολιτική. Αντ' αυτού, η λύση είναι η απελευθέρωση της κοινωνίας και της κυβερνήσης από την κυριαρχία των χρηματαγορών. Μία δημοκρατία που να λειτουργεί είναι η καλύτερη απάντηση στην κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική κρίση.
5. Δημιουργεί μία μεγάλη κιβωτό
Εμείς, το 99% είμαστε άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των φυλών και όλων των πολιτικών πεποιθήσεων. Θα αντισταθούμε στο να διαχωριστούμε και να περιθωριοποιηθούμε. Μαθαίνουμε να δουλεύουμε μαζί και με σεβασμό.
6. Δίνει σε όλους τη δυνατότητα να φέρουν την αλλαγή
Κανένας δεν είναι επικεφαλής: κανένας οργανισμός ή πολιτικό κόμμα δεν παίρνει αποφάσεις. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει, να κάνει προτάσεις, να συνεισφέρει στην οικοδόμηση του κινήματος. Νέοι υποστηρικιτές εμφανίζονται συνέχεια, υπάρχει μία κινητικότητα που κάνει σχεδόν αδύνατη την παύση του κινήματος.
7. Είναι ένα κίνημα από ανθρώπους, όχι μία λίστα από απαιτήσεις
Η απαίτηση για βαθιά αλλαγή – όχι προσωρινές ''διορθώσεις'' και μονοδιάστατες μεταρρυθμίσεις – είναι η κινητήριος δύναμη του κινήματος. Το κίνημα έχει δεχτεί κριτικές ότι απέτυχε να φέρει μία λίστα με συγκεκριμένες απαιτήσεις, αλλά αν αυτό γινόταν θα μετατρεπόταν σε ένα κίνημα υποταγμένο σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Όσοι συναπαρτίζουν το κίνημα και οι υποστηρικτές του δε θα μπουν σε συγκεκριμένα καλούπια.
8. Συνδυάζει το τοπικό με το παγκόσμιο
Άνθρωποι από διαφορετικές πόλεις στον κόσμο φτιάχνουν τις δικές τους κινήσεις ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες. Αυτό που μοιράζονται όμως από κοινού είναι η ταύτισή τους με το 99%, δημιουργώντας ένα υπέρογκο κύμα αλληλεγγύης.
9. Προσφέρει την έμπρακτη κινητοποίηση της κοινωνίας για ουσιαστική δημοκρατία
Ήρεμα, υπομονετικά παίρνουμε αποφάσεις, στις οποίες εισακούγεται κάθε φωνή, προσπαθώντας να μεταφραστεί με σοφία, κοινή δέσμευση και δύναμη. Τα sites του κινήματος έχουν φτιαχτεί ως μικρές κοινότητες, μέσα στις οποίες μπορεί ο καθένας να μοιραστεί τα παράπονα, τις ελπίδες και τα όνειρά του και μπορεί να βιώσει ένα χώρο (έστω και διαδικτυακό) φτιαγμένο για την αμοιβαία υποστήριξη.
10. Έχουμε ανακτήσει τη δύναμή μας
Αντί να κοιτάζουμε τους πολιτικούς και τους ηγέτες περιμένοντας να φέρουν την αλλαγή, μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Αντί να είμαστε τα θύματα σε ''ανώτερες'' δυνάμεις, από τις οποίες εξαρτάται η ζωή μας, επανακτούμε το κυρίαρχο διακίωμα μας να ξαναχτίσουμε τον κόσμο μας.

yesmagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου