Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

ΑΠ(Ε)όβλητα, κινήματα & τύπος Κιλκίς


 * Το θέμα που ανακινήθηκε με την λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στο Σταυροχώρι Κιλκίς και την ανακοίνωση απο κίνηση πολιτών που στρέφεται ενάντια σ'αυτήν, ακολούθησε μια σειρά απο άρθρα στο τοπικό τύπο με απαξιωτικό και ειρωνικό ύφος που εκθέτει τους ίδιους τους συντάκτες τους. Κι αυτό γιατί πολύ απλά φανέρωσαν την ογκώδη άγνοιά τους για τον ουσιώδη ρόλο των κινημάτων στην κοινωνική αναπαραγωγή τόσο σε τοπικό επίπεδο, σε εθνικό αλλά και σε διεθνικό.


* Φυσικά εδώ δεν μας φθάνει ο χώρος να αναπτύξουμε ένα τόσο μεγάλο θέμα, αλλά επιγραμματικά θα αναφέρουμε για τον ρόλο των κινημάτων ως φωνή της συνείδησης μιας απαθούς κοινωνίας, ως άμυνας ενάντια στην λήθη, ως επαναφοράς της ηθικής για το τί είναι σωστό και τι όχι στις αποφάσεις της πάντοτε απόμακρης και αδιάφορης εξουσίας, ως επιβολής ορίων στην εποχή της ελεύθερης αγοράς των σπασμένων φρένων, καθώς και την αδιαπραγμάτευτη και έμπρακτη προσήλωση στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς ναι μεν αλλά και αστερίσκους.

* Ένας όμως ακόμη ρόλος των κινημάτων είναι και το να αποτελούν τους οδοδείκτες για τα λειτουργικά υποσυστήματα της κοινωνίας όπως είναι δλδ και αυτό του ενεργειακού τομέα. Δεν έκανε αλήθεια εντύπωση στους συντάκτες πως οι ίδιοι άνθρωποι που φώναζαν τόσα χρόνια για την αλλαγή πορείας σ’αυτό το τομέα προς τις φιλικές για το περιβάλλον πηγές ενέργειας, οι ίδιοι φωνάζουν και τώρα για τον στραβό δρόμο που πήρε αυτή η ιστορία? Πως για μια ακόμη φορά μετατράπηκε σε μπίζνα για τους ολίγους και πιστή στο πνεύμα του νεοφιλελευθερισμού έχει γκρεμίσει κάθε όριο και προχωράει σε τρομακτικές κλίμακες? Ποιος είναι αυτός που και πάλι θα αγωνισθεί για “διόρθωση πορείας” σχετικά με τις ΑΠΕ ώστε και πάλι μια μέρα να θεωρείται πλέον αυτονόητη η λελογισμένη χρήση? Ποιος θα μιλήσει για αυτά αν όχι τα κινήματα? Μήπως τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης ή οι τοπικοί παράγοντες που ενδιαφέρονται μόνο για κομματική καριέρα?

*Η αλαζονεία και η περιφρόνηση δεν έχουν θέση σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για την κοινωνία και για τον τόπο του. Ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος των κινημάτων είναι η προσπάθειά τους να ανοίξουν μια χαραμάδα που οδηγεί στην κοινωνία του αύριο, και αυτό είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους, δυναμώνει μέρα με τη μέρα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο ρόλος των κινημάτων στην κοινωνική αναπαραγωγή», το οποίο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 2 του Respublica


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου