Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας- Άμεση Δημοκρατία

Διακήρυξη               

Οικολογία και οι Πράσινοι. Δύο έννοιες που αλληλοσυμπληρώνουν μια ιδέα, μια πολιτική κι ένα κίνημα. Κι όμως, τούτη την ώρα, η Πολιτική Οικολογία ταλανίζεται από το δίπολο:
Ποιο μετρά περισσότερο;
Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα την προστατέψουν από μια ενσωμάτωση στον ιστό των συστημικών κομμάτων;
Ποιος είναι εκείνος ο ιδεολογικός χαρακτήρας που πρέπει να προταθεί, για να κρατήσει η δική μας Πολιτική Οικολογία τον ανατρεπτικό της προσανατολισμό;
  Στην εποχή των οικονομικών νεωτερισμών και των κοινωνικών κρίσεων η Πολιτική Οικολογία βρίσκεται μπροστά σ’ ένα σταυροδρόμι:
του περιβαλλοντισμού και της ριζοσπαστικής οικολογίας.
Η πρόκληση της επιλογής θα κρίνει την πορεία και την ακεραιότητα του χώρου.
 • Από την μια, η περιβαλλοντική ενσωμάτωση με μια επιδερμική κοινωνική αλληλεγγύη, μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικότατο σύστημα, αποτελεί το στερεότυπο πολιτικό μοντέλο μεγάλης μερίδας Πράσινων κομμάτων της Ευρώπης. Η πράσινη πολιτική τους γίνεται η διακοσμητική ουρά της συστημικής διαχείρισης.
 • Από την άλλη, αντίθετη στο πράσινο πασάλειμμα, προβάλλει μια οικολογία των ρήξεων (στηριζόμενη στη μη βία), έχοντας ως σταθερό μέτωπο τον αγώνα απέναντι στις όποιες αντιπεριβαλλοντικές κι αντικοινωνικές ανατροπές. Με πρότυπο τις αντι-ιεραρχικές δομές και τις αμεσοδημοκρατικές αποφάσεις επιδιώκει να φέρει το οικολογικό κίνημα στο προσκήνιο των ιδεολογικών προβληματισμών και στο επίκεντρο των κοινωνικών διεργασιών, με στόχο την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια και την αλλαγή του προτύπου ζωής, όπου η καθημερινότητα και η βιοποικιλότητα λεηλατούνται από τον οικονομικό ανταγωνισμό.
Οι δικοί μας στόχοι δεν πρασινίζουν απλώς το σκηνικό μιας αδιέξοδης και χωρίς νόημα ζωής, δεν δίνουν μια συγκυριακή λύση στην κλιματική αλλαγή, δεν θέλουν να βελτιώσουν περιβαλλοντικά την πολιτική των αστικών κομμάτων, που έχουν την πράσινη ανάπτυξη ως επικουρική λειτουργικότητα, σ’ ένα σύστημα που χωρίζει τους ανθρώπους σε πλούσιους και φτωχούς, σε αναπτυγμένους και τριτοκοσμικούς, σε προνομιούχους και περιθωριακούς.
Η δική μας Πολιτική Οικολογία δεν διαπραγματεύεται με συγκυριακούς συμμάχους το όραμά μας. Δεν είναι παρένθεση και προσθήκη σε πολιτικά μανιφέστα που αντιλαμβάνονται τη φύση ως μια μηχανή παραγωγής κέρδους, υποταγμένη στη φενάκη των αναπτυξιολόγων.
  
 •  Εμείς διεκδικούμε το καινοτόμο, το ανατρεπτικό και προσπαθούμε να δείξουμε το διαφορετικό στη φοβική συμπεριφορά που βολεύεται μέσα στον εφησυχασμό της απραξίας και της υποταγής.
 •  Δεν ήρθαμε για να βάλουμε το Πράσινο τυπικά δίπλα στους άλλους κομματικούς σχηματισμούς.
 •  Ήρθαμε για να ξεχωρίσει το Πράσινο ως βασικό συστατικό της πολιτικής σκέψης. Για να σοκάρει και να προβληματίσει την κοινωνία. Για να εφελκύσει σε πρωτοποριακά σχέδια που θα δώσουν νέες αξίες σε ανθρώπινα μέτρα και ρυθμούς.
 •  Δεν ήρθαμε ως Οικολόγοι να προστεθούμε στις άλλες παρεμφερείς ομάδες που χρησιμοποιούν αυτό το περιβαλλοντικό στίγμα.
 •  \Υιοθετούμε την Οικολογία ως λογική, ως συστατικό στην πολιτική, ως προϋπόθεση στο σχεδιασμό των κοινωνιών που ζητούν να επαναφέρουν τη ζωή σε πιο ανθρώπινους ρυθμούς.
Γι’ αυτό και
 •  Διαχωρίζουμε τη θέση μας από την κατ’ ευφημισμό πράσινη σύμπραξη με εκείνεςτις πολιτικές δυνάμεις που όσο συνεχίζουν να κυβερνούν, τόσο οδηγούν τη χώρα μας και τον πλανήτη σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
 •  Διαχωρίζουμε τις απόψεις μας από την κλασική αριστερή αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει τη διαχείριση με κοινωνική ευαισθησία, αλλά παραμελεί (ή αγνοεί) ότι για να πετύχεις την ευζωία, δεν αρκεί μια μηχανιστική αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών, αλλά μια ουσιαστική ανατροπή, με βάση το χρόνο και το χώρο.
 •  Θέλουμε μια οικονομία που η διαχείρισή της να στηρίζεται στο μικρό μέγεθος, στην ευθύνη των άμεσων παραγωγών και καταναλωτών, χωρίς παρεμβάσεις μεσαζόντων, στην αποκέντρωση των διαχειριστικών προτύπων. Δηλαδή στην ιδιαίτερη δομή του κάθε χώρου κι όχι στο ενιαίο μεγα-σύστημα.
Επιδιώκουμε μια ανατροπή ώστε ο χρόνος να μην είναι χρήμα, αλλά δυνατότητα απεξάρτησης από την εντατικοποίηση της καθημερινότητας. Ευκαιρία περισυλλογής, πολιτισμού, απόλαυσης, ανανέωσης των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων. Πρόκληση για σηματοδότηση μιας ζωής που σέβεται την υπαρξιακή της οντότητα. Που η απόδοση της παραγωγικής διαδικασίας θα έχει ως κριτήρια την ποιότητα της κοινωνικότητας και των σχέσεων κι όχι τον ανταγωνισμό, τους διαχωρισμούς, την αισχροκέρδεια και την εκμετάλλευση.
 • Πιστεύουμε σε μια άλλη Ελλάδα. Σ’ ένα μοντέλο αντεστραμμένης τεχνοκρατικής ανάπτυξης που θ’ αποκαλύψει τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την απομυθοποίηση των μεγεθών της παραγωγής και της κατανάλωσης, αναδεικνύοντας την οικονομία της αυτοσυγκράτησης και της απομεγέθυνσης,αυγατίζοντας τον πραγματικό πλούτο της γης, ώστε να πάρει η χώρα το δρόμο της αποδέσμευσης από τους δανειστές και τις εξαρτήσεις των μνημονίων.
 • Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα όπου η τοπική οικονομία θα επιλέξει τον δικό της ξεχωριστό τρόπο των οικονομικών της ανταλλαγών, μέσα από ένα αξιακό σύστημα όπου το χρήμα χωρίς την έννοια της δύναμης θα επαναφέρει στην κοινωνία τη χαμένη κοινοτικότητα, δηλαδή το μοίρασμα των κόπων και των ευθυνών.
Βαδίζουμε με διαφορετικά πρότυπα από τα κρατούντα. Μιλάμε για αποανάπτυξη, με την έννοια της επιστροφής σ’ εκείνες τις αξίες που μας στέρησε ο υπερεντατικός ανταγωνισμός. Με εναλλακτική παραγωγική δραστηριότητα, όπου το εγώ και το εμείς ορίζουν τον κύκλο των αναγκών μας και δεν υποδουλώνονται σ’ έναν ανώφελο ξέφρενο ρυθμό ζωής, που οδηγεί σε υπαρξιακά, κοινωνικά και εθνικά αδιέξοδα.
Τα καθιερωμένα, αυτά που μας προπαγανδίζουν, τ’ αναποδογυρίζουμε. Φέρνουμε τα πάνω κάτω στην πληροφόρηση. Τα βλέπουμε αλλιώς.
Κι αυτά αφορούν:
1. Το μοντέλο της Οικολογίας που ευαγγελιζόμαστε στη βάση μιας κοινωνικά ήπιας κι εναλλακτικής οικονομικής δομής.
2. Το μοντέλο της παραγωγικότητας που διαμορφώνεται, με σεβασμό του χρόνου και του χώρου, στον κύκλο της αποκεντρωμένης αειφορικής δραστηριότητας.
3. Τη στενή σχέση κοινωνίας – βιοποικιλότητας – δικαιωμάτων των ζώων ως σταθερό και ολιστικό δείκτη προστασίας του περιβαλλοντικού μας περίγυρου.
4. Την εφαρμογή ενός συστήματος κοινωνικής προστασίας με βάση τ’ ανταλλακτικά ισοδύναμα. Η υγεία, η αξιοπρεπής διαβίωση της τρίτης ηλικίας, η νηπιακή, η παιδική κι η εφηβική διάπλαση διαμορφώνονται από ένα δίκτυ προστασίας που οικονομικά στηρίζεται από τον συμμετοχικό προϋπολογισμό. Με δυο λόγια ο φορολογούμενος που πληρώνει, αυτός και μόνο αυτός αποφασίζει για τις προτεραιότητες των κρατικών παροχών (που πρέπει να του παρασχεθούν), μέσω της ανταποδοτικότητας.
5. Το νερό, τη θάλασσα, τον καθαρό αέρα, το τοπίο, το δάσος, την κινητικότητα των ανθρώπων, τις πρώτες ύλες ως κοινωνικά αγαθά, που επιδέχονται τη μέγιστη προστασία από το κράτος και την κοινωνία.
6. Τα υψηλών προδιαγραφών τρόφιμα, τις βιολογικές καλλιέργειες, τις τοπικές παραγωγές ως αιχμή του διατροφικού μας μοντέλου. Η ιδανική σχέση παραγωγού-καταναλωτή εμπεριέχει την αμεσότητα, το χτίσιμο μιας διαχρονικής σχέσης και τη διαφάνεια των ανταλλαγών. Επιδιώκουμε, παράλληλα, την αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών, μια διατροφή συμβατή με το περιβάλλον και την αειφορική παραγωγή, με στόχο την όσο το δυνατόν λιγότερη εκμετάλλευση των ζώων. 
7. Την εργασία, μόνιμη και εναλλακτική, που διαμορφώνεται στη βάση των αναγκών της περιφερειακής ανασύνταξης. Δηλαδή κάθε αποκεντρωμένη περιοχή βάζει τις δικές τις προτεραιότητες και βάσει αυτών διαμορφώνεται το εργασιακό τοπικό μοντέλο.
8. Τη διεθνή πολιτική όπου η αλληλεγγύη, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η πολιτιστική διαμεσολάβηση είναι αξίες αναντικατάστατες. Για μας η ελευθερία στο διαδίκτυο είναι η αιχμή της διαφάνειας και πρέπει να μείνει ακέραιο εργαλείο επικοινωνίας στα χέρια της κοινωνίας των πολιτών.
9. Την εσωτερική πολιτική, όπου το στίγμα μας έχει συγκεκριμένο ορίζοντα κι αφορά το ξεπέρασμα των σημερινών κομματικών συσχετισμών. Δεν μας καλύπτουν τα κλασικά μοντέλα της αριστεράς και δεξιάς, δεν μας καλύπτει ο φιλο–ευρωπαϊσμός κι αντιευρωπαϊσμός , δεν δεχόμαστε την υποταγή σε υποδείξεις ξένων κέντρων, είμαστε πολίτες με φιλότιμο και αξιοπρέπεια,στις συμμαχικές αλλά και τις διακομματικές μας σχέσεις. Σημασία μεγάλη για την πολιτική μας έχουν η δημοκρατική αναζωογόνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η ανάδειξη της μεσογειακής ζώνης. Θέλουμε συμμαχίες στη βάση της ισοτιμίας, χωρίς να υποτιμάμε κανέναν αλλά και χωρίς να ανεχόμαστε δική μας υποτίμηση εκ μέρους άλλων. Και δεν ξεχνάμε ότι πέρα από την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, κοινό σπίτι για όλους τους ανθρώπους είναι ο πλανήτης μας, η αξιακή βάση των οικουμενικών προβληματισμών μας.
10. Το σεβασμό στη συντροφικότητα των Ευρωπαίων Πράσινων, αλλά και τη διαφωνία σε βασικές πολιτικές τους επιλογές. Για μας η Πράσινη Ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι εργαλείο της καπιταλιστικής οικονομίας που συνεχίζει να διαιωνίζει τις εργασιακές εξαρτημένες σχέσεις, την υπερπαραγωγή και τον καταναλωτισμό. Είμαστε μέρος ενός παγκόσμιου πράσινου κινήματος, που προωθεί ριζοσπαστικά μοντέλα από την ενεργό κινηματική βάση.

 • Πιστεύουμε στη συνεχή εναλλαγή των ρόλων. Δεν υπάρχουν για μας επαγγελματίες πολιτικοί. Δεν υπάρχει πολιτικός λόγος που να πλασάρεται αναλόγως των περιστάσεων.
 • Δεν υπάρχουν προνομιούχα στελέχη που χαράσσουν σχέδια για πολιτικές συμμαχίες ερήμην της βάσης.
 • Δεν δεχόμαστε δομές (καταστατικό) που αλλοιώνουν το νόημα της άμεσης δημοκρατίας. Θεωρούμε απαραίτητο να εξετάζονται συνεχώς οι πρακτικές και οι τρόποι δράσης, αποφεύγοντας την ασυνείδητη χρήση τους. Η χρήση βολικών πρακτικών «κεκτημένης ταχύτητας», όταν παγιώνεται σε πολιτικούς χώρους και συλλογικότητες, οδηγεί σταδιακά σε αντίστοιχη αγκύλωση εξουσιαστικών αντιλήψεων. Παράλληλα, αντιλαμβανόμαστε πως οφείλουμε να εξελίσσουμε τις διαδικασίες μας, βλέπουμε κριτικά τις αποφάσεις μας, όταν νιώθουμε πως δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας ή όταν διαπιστώνουμε πως τα αποτελέσματά τους δεν έχουν σχέση με τις επιθυμίες, τους στόχους ή και τις ανάγκες μας.
 • Η πολιτική δράση και ο πολιτικός στοχασμός δεν προσμετρούνται με τυπικά, αλλά κυρίως με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στεγανά γνωριμιών και πολιτικών χώρων, που απλά αθροίζονται, τελικά δεν ωφελούν τον ειλικρινή διάλογο, που χρειάζεται χρόνο για να γίνει γόνιμος.
 • Θέλουμε έναν πολιτικό φορέα που να μην επιβαρύνει οικονομικά την κοινωνία και το δημόσιο χρήμα, παραπάνω από το απολύτως απαραίτητο . Που όλες οι εσωτερικές του διαδικασίες θα γίνονται στο φως της δημοσιότητας, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, για όλα τα μέλη του φορέα.
Με δυο λόγια, για μας η Πολιτική Οικολογία δεν συνοδεύεται από ένα κόμμα με σημαία ευκαιρίας, για συγκυριακούς περαστικούς, αλλά είναι ένας τρόπος πολιτικής οργάνωσης, όπου οι διαχρονικές αξίες της πολιτικής μας σημαδεύουν στην ενδυνάμωση της κοινωνικής κι όχι στο βόλεμα της τεχνοκρατικής πράσινης σκέψης. Για μας η αντιπαράθεση με το κατεστημένο αναδεικνύεται μέσα από τον ανατρεπτικό κοινωνικό και οικολογικό ριζοσπαστισμό. Πάμε αντίθετα στο ρεύμα. Προκαλούμε και δεν παρακαλούμε.
Η ριζοσπαστική οικολογία είναι μια αναγκαιότητα, ιδιαίτερα στις μέρες μας γι’ αυτόν το λόγο καλούμε καθένα να συνυπογράψει και να συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός δικτύου ριζοσπαστικής οικολογίας.
Υπογραφές

 1. Αγογλωσσάκης Σταύρος, Φιλόλογος-Διερμηνέας
 2. Αλαβανος Ιακωβος, Πολιτικός Μηχανικός μέλος   Πειθαρχικού Συμβουλίου ΤΕΕ, Αθήνα
 3. Αλατσίδου Αναστασία, Νομικός, Αττική
 4. Αμπατζόγλου Κυριάκος, Οδοντοτεχνίτης       Πειραιάς
 5. Ανδρέου Aλίκη,  Συνταξιούχος Δημοσίου, Αττική
 6. Βαλαωρίτης Νάνος, Ποιητής, Αθήνα
 7. Βασάλος Νίκος, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Αττική,
 8. Βασιλειάδης Χρήστος Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ναυτιλιακών Ειδών   Πειραιάς 
 9. Βελουκάκη Κυριακή, Μαία, Αττική, Κοινοτική σύμβουλος Δήμου Νίκαιας-Ρέντη
 10. Βερβενιώτης Πάνος, Δικηγόρος, Αττική
 11. Γαβριήλ Γιάννης, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αττική
 12. Γιαννουλέας Γιάννης, Συγγραφέας, Ν.Σμυρνη
 13. Γραβιά Βούλα, Νοσηλεύτρια Πειραιάς
 14. Γεωργάκης Απόστολος, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Αττική
 15. Γιαννιός Μανώλης, Οικονομολόγος, Αττική
 16. Γκιώση Σουλτάνα,  Συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, Αττική
 17. Γκουτζαμάνη Βασιλική, φοροτεχνικός Καλλιθέα
 18. Δαρδανός Γιώργος, Επίτιμος Πρόεδρος ΠΟΕΒ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών )
 19. Διαμαντοπούλου Δήμητρα, Λογίστρια, Αττική,
 20. Δελή Δήμητρα, Φυσικοχημικός, Αττική
 21. Δελή Νικολέτα, Φοιτήτρια, Αττική,
 22. Δελής Γιάννης, Αρχιτέκτων Κήπων, Αττική
 23. Δημητρίου Γιώργος,  Αρχιτέκτονας, Αττική, Ομάδα οικολογικού προβληματισμού «Πράσινο Βέλος»,   Ελληνικό Δίκτυο Αποανάπτυξη, Δίκτυο Δημοτικών Κινήσεων «Πράσινο», Για την  Οικολογία»
 24. Δημητρίου Σπύρος, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αττική
 25. Δουζίνα Αγγελική,   Ελεύθερος Επαγγελματίας, Αττική
 26. Δουζίνας Κυριάκος,  Ελεύθερος Επαγγελματίας, Αττική,
 27. Εφίμοβα Ναταλία ξενοδοχουπάλληλος Αθήνα
 28. Ζαγκότση Άννα, Αρχιτέκτων, Ζάκυνθος
 29. Zaimi Belot, Ελεύθερος επαγγελματίας, Αττική
 30. Ζέρβας Πάνος, μπλόγκερ
 31. Ζερβού Φαίη, ιδιωτική υπάλληλος  Π. Φάληρο
 32. Ζυγούρης Γιάννης άστεγος Αθήνα
 33. Ηλιόπουλος Νίκος, Επιχειρηματίας, Αθήνα
 34. Ιωακειμίδης Γιώργος, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αττική
 35. Καλογράνη Ελευθερία, Δημοτική Υπάλληλος, Αττική
 36. Καλογράνης Κώστας, Δημοσιογράφος, Αττική
 37. Καλπίας Αρης  Ηλεκτρολόγος- Μηχανικός ενεργειακός επιθεωρητής Α. Δημήτριος Αττική
 38. Καραβασίλης Δημήτρης, Αττική, Ελεύθερος Επαγγελματίας
 39. Καραμέρος Γιώργος, Δημοσιογράφος, Αττική
 40. Κεφάλας Θανάσης, Ηλεία
 41. Κήκου Κατερίνα, Χορεύτρια, Αθήνα
 42. Κήκου Όλγα,  Γλυφαδα-Βρυξέλλες
 43. Κιτσίκης Κώστας,   Αρχιτέκτων, Ζάκυνθος
 44. Κοκκίνου Ελένη, Οικονομολόγος, Ν.Σμύρνη
 45. Κοκκίνου Ελισάβετ, Οικονομολόγος, Ν. Σμύρνη
 46. Κολοκούρης Ορέστης, Γεωγράφος-Περιβαλλοντολόγος, Πειραιάς
 47. Κοντούλη Ιωάννα,
 48. Κορωνάκη Βέρα, μέλος ΔΣ του Κοινωνικού Συνεταιρισμού ΟΙΚΟΖΩΗ, Κέρκυρα
 49. Κορωνάκης Σπύρος, Ορκωτός Λογιστής, Κέρκυρα
 50. Κοσμίδης Δημήτρης, Ιατρός, Αττική
 51. Κοσμίδου Ευαγγελία, συνταξιούχος, Αττική
 52. Κοσμίδου Κωνσταντίνα, Πολιτικός Επιστήμων, Πειραιάς
 53. Κοψίδης Μάκης, Οικονομόλόγος, Αθήνα
 54. Λάμπρου Σταύρος Υδραυλικός Αθήνα
 55. Λάτσιος Γιώργος,
 56. Λευτεράτος Γιάννης, Χημικός Μηχ/κός, Ζάκυνθος, Συντονιστής Π.Κ.Ο.Π Ζακύνθου
 57. Λιόση Μαρία, Γραφίστρια, Αττική,
 58. Λουκέρης Κώστας, Εκπαιδευτικός, Παπάγου
 59. Λούλης Αποστόλης, Οδοντίατρος, Εύβοια
 60. Λυμπεροπούλου Δήμητρα, πρόεδρος ΤΤ Μεσσηνίας Πανελλήνια Ένωσης πτυχιούχων ΠΕΠ ΤΕΓ Γεωπόνων , Καλαματα
 61. Μανθέλας Γιώργος επιχειρηματίας αθήνα
 62. Μακρένογλου Ανίκητος, Ιατρός-Μαιευτήρας, Αττική
 63. Μακρένογλου Βασίλης, Αττική
 64. Μακρή Μαρία, Φοιτήτρια, Αττική,
 65. Μακρής Γιώργος, Οικονομολόγος, Αττική
 66. Μακρυγκίκα Μάρω, Παιδαγωγός, Διόνυσος
 67. Μαλτέζος Γρηγόρης, Μηχανικός-Ενεργειολόγος, Αίγινα
 68. Μανθέλα Χριστίνα, Συνταξιούχος Αθήνα
 69. Μαστροκούκου Σοφία,  Φιλόλογος, Αττική
 70. Μαύρου Ιωάννα, Φοιτήτρια, Αττική,
 71. Μερσινιάς Δημήτρης, Μηχανολόγος-μηχανικός  Αλιμος
 72. Μητρούλιας Στράτος Οικονομολόγος-σχεδιασμός και υποστήριξη εφαρμογών λογισμικού
 73. Μιχελής Μιχάλης, Δημοσιογράφος, Αθήνα
 74. Μουζάκη Κατερίνα, Ποινικολόγος, Αττική
 75. Μουρκάκος Χάρης,
 76. Μπάμπαλη Αγγελική, Βρεφονηπιοκόμος, Αττική
 77. Μπεβεράτου Γιούλη, αισθητικός Α. Δημήτριος
 78. Μπεκιάρης Βασίλης, τεχνικός σωστικών μέσων
 79. Μπουργκάρτ Ηλίας, Βιομηχανικός Εργάτης, Αττική
 80. Μουζάκη Κατερίνα Δικηγόρος, Αττική
 81. Μηνακουλη Ροζα, Πρόεδρος ΜΚΟ Πολίτες για τα δικαιώματα της Φύσης και      της Ζωής (ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ), Αθηνα
 82. Ντούρος Νίκος, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Αττική,
 83. Νίκου Λίλιαν, Φοιτήτρια, Αττική,
 84. Νταμιάνι Ολίβα,  Φοιτήτρια, Αττική, Ελληνικό Δίκτυο Αποανάπτυξης
 85. Ξενικός Αντώνης, Οικονομολόγος, Εκάλη
 86. Ξενικού Θεοδώρα, Συνταξιούχος
 87. Οικονομοπούλου Σοφία, Συνταξιούχος Αττική
 88. Οικονόμου Γιάννης, Χίος
 89. Πάγκαλος Σπύρος, Χημικός, Μοσχάτο
 90. Παγώνη Σοφία, Αττική,
 91. Παλιουδάκη Δέσποινα, Οικιακά, Αθήνα
 92. Παλιουδάκης Νίκος φοιτητής αθήνα
 93. ΠαναγιωτίδηςΣτέλιος, Μαθηματικός Μεταπτυχιακός Η/Υ,      Χρηματοοικονομικός σύμβουλος, Αττική, Ελληνικό Δίκτυο Αποανάπτυξης
 94. Πανταζή Κατερίνα ,Κοινωνική Λειτουργός Πάτρα
 95. Παντελιάδης Ιωάννης, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αττική,
 96. Παπαηλιού Θανάσης, Τεχνολόγος Μηχ/κός, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Δημοτικής Ενότητας πόλης Ζακύνθου
 97. Παρασκευάκος Γιώργος, Μουσικός, Ιδιωτικός υπάλληλος, Αττική
 98. Παπαδόπουλος Πολύκαρπος, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αττική,
 99. Παπαδοπούλου Κατερίνα, Δικηγόρος,      Αλεξανδρούπολη
 100. Παπαπανάγου Ιωάννης, Καθηγητής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού      Μακεδονίας, Μακεδονία.
 101. Πάρλα Χριστίνα, Ιδιωτική Υπάλληλος, Αττική,
 102. Πατσιαλού Ιωάννα, Φοιτήτρια, Αττική,
 103. Πετράκη  Σοφία  ,Φοιτήτρια ΤΕΙ Αθήνας.
 104. Πετράκης Μιχάλης, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ecocity και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμης Ανάπτυξης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
 105. Πετρέλη Μαρίνα, Δρ. Πολιτικών Επιστημών, Πειραιάς
 106. Πετρίδου Ολυμπία, Εκπαιδευτικός, Αττική
 107. Πιλάβη Ελένη, Αττική
 108. Ράλλη Αντωνία, πρώην Διοικητική Υπάλληλος, Ζωγράφου
 109. Ρεντεταγκος Γιαννης, Οδοντιατρος, Αθήνα
 110. Ρομπάκης Οδυσσέας, Οικονομικός, Αττική, Ο
 111. Ρουμελιώτης Βασίλης, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αττική,
 112. Ρούσσος Τάκης, Οικονομολόγος, Ζάκυνθος
 113.  Σακοράφας Κώστας Αυτοκινητιστής Αθήνα
 114. Σαββίδης Αριστείδης, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αττική,
 115. Σαββίδης Χαράλαμπος, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αττική,
 116. Σαραντης Νικος, Γεωπόνος- Περιβαλλοντολόγος MSc, Καλαματα
 117. Σέκερη Άννα, Κοινωνιολόγος ,Αθήνα
 118. Σιέτος Βασίλης, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αττική,
 119. Σμεραίδου Σοφία, Ιδιωτική Υπάλληλος, Αττική,
 120. Σμεραίδου Χριστίνα, Φαρμακοποιός, Αττική,
 121. Σπανού Έφη, Βοηθός Λογιστή Αθήνα
 122. Σπασίδης Βασίλης, Λογιστής, Καλλιθέα
 123. Σπασίδης Τηλέμαχος,   Επιχειρηματίας,  Αθήνα
 124. Σπήλιος Λ.
 125. Σπήλιος Χρήστος,
 126. Σπήλιου Νικολέττα
 127. Σταματιάδη Φαίη, Έρευνα Αγοράς, Κόρινθος
 128. Σταματογιαννόπουλος Νίκος Μηχανολόγος-Μηχανικός, τεχνικός ασφαλείας Καλλιθέα
 129. Στουφή Σύλβια,
 130. Στραβοπόδη Νεκταρία  Δημοτικός υπάλληλος αθήνα
 131. Τζώρτζη Κατερίνα, Κοινωνιολόγος, Ν.Σμύρνη
 132. Τζώρτζης Αλέξανδρος, Σύμβουλος Πληροφορικής, Ν. Σμύρνη
 133. Τηγάνη Ευσταθία, Αττική,
 134. Τρωιάνος Αγγελος, Αττική,
 135. Τσαλιαγκος Ευάγγελος, Δημοτικός Υπάλληλος, Αττική,
 136. Τσάλλης Κώστας, Αττική
 137. Τσάτσης Λευτέρης, Ηθοποιός-Μουσικός, Ζωγράφου
 138. Τσέκος Γιώργος, Χανιά
 139.  Τσιλικοπούλου Μαρία  ΑΜΕΑ,Φιλόσοφος Αθήνα
 140. Τσιπούρας Κυριάκος, Τεχνολόγος Τροφίμων, Πειραιάς
 141. Τσουκαντας Αρης Συντηρητης Κεντρικων Θερμανσεων, Αθήνα
 142. Φαφούτης Νίκος, επιχειρηματίας αθήνα
 143. Φιλίππου Μάγδα, Οικιακά αθήνα
 144. Φόλλευ Βικτώρια, Εκπαιδευτικός, Αττική
 145. Φωκάς Βαγγέλης, Ν. Ερυθραία
 146. Χαραλαμπακη Χριστινα, υπ. ΥΠΕΞ, Πειραιάς
 147. Χαραλαμπάκης Γιάννης, Φαρμακοποιός, Πειραιάς
 148. Χαριτάκη Ρίτα, Μεταφράστρια
 149. Χαριτάκης Γιώργος, Ιατρός
 150. Χατζηαγγελή Άλκιστις, Ιδιωτική Υπάλληλος
 151. Χατζηαγγελή Τζένιφερ, Συνταξιούχος
 152. Χατζηαγγελής Γιάννης, Διαφημιστής, Αττική,
 153. Χατζηκωνσταντής Γιάννης, Σιδηροτεχνίτης, Αττική,
 154. Χατζής Πάνος Φυσικός-Τραπεζικός υπάλληλος Καλλιθέα
 155. Χατζής Στέλιος
 156. Χόρτη Καιτη, Συντάκτης ΜΜΕ, Γλυφάδα
 157. Χουλιάρα Δήμητρα, Εκπαιδευτικός, Αττική
 158. Χριστοδούλου Νίκος,   Επιθεωρητής σωστικών μέσων Χαλάνδρι
 159. Χρυσαφίδης Δημήτρης
 160. Δαρδανός Γιώργος Επίτιμος Πρόεδρος ΠΟΕΒ      Νέες Υπογραφές: 
  161. Ζωγόπουλος Βασίλης, Πάτρα 
  162. Πρέντζας Κων/νος, Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός, Κεφαλλονιά 
  163. Πνευματικός Περικλής, Οικονομολόγος, Αθήνα
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου