Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ

φωτο από το Κουτί της Πανδώρας


    Το μικρό Κιλκίς και πάλι στην επικαιρότητα λοιπόν με την ζοφερή εικόνα του παπά που ηγείται πορείας μαθητών, ο στενός και προπορεύων πυρήνας των οποίων με ιδιαίτερο φανατισμό κραδαίνει ελληνικές σημαίες και φωνάζει εθνικιστικά συνθήματα ανακατεμένα με εμβατήρια. Κυρίαρχο σύνθημα το βαθύτατα ανθρωπιστικό: ¨Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Σκοπιανέ ...¨ενώ και κάποιες φωνές το συνδυάζουν και με το ¨Αλβανέ¨. Ευτυχώς που η πλειοψηφία των παιδιών ήταν σε ένα χαλαρό κλίμα πιο πολύ με τη χαρά που συνοδεύει το χάσιμο μαθήματος παρά μ’ αυτή της συμμετοχής.
    Παράλληλα επιμένει να παραμένει στην επικαιρότητα η δολοφονία του ομογενούς Κατσίφα από το Αλβανικό κράτος. Έτσι φτάσαμε να βιώνουμε ένα εθνικιστικό παραλήρημα διαρκείας με πρώτα βιολιά τα κυρίαρχα ΜΜΕ και από κοντά οι ντόπιοι μιμητές τους, όπου οι καταλήψεις των σχολείων και το Μακεδονικό σερβίρονται ως κυρίως πιάτο αφού για ορεκτικό έχει την δολοφονία στις Βιλιαράτες και για γλυκό τις απειλές των Τούρκων στο Αιγαίο. Γιατί τότε να μας προκαλεί απορία τέτοιο μίσος και φανατισμός από αμούστακα παιδιά που φυσικά δεν έχουν αναπτύξει ακόμη κριτικό πνεύμα, όταν ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία είναι στην ημερήσια διάταξη από τους εκφραστές του κυρίαρχου λόγου?

    Εκείνο που αξίζει να επισημάνει κανείς είναι η στάση ντόπιων πολιτευτών και δημοσιογράφων που δεν χάνουν ευκαιρία για σπέκουλα όταν προκύπτουν τέτοια θέματα. Πάλι άναρθρες κραυγές για προδότες, για εχθρούς της πατρίδας, για εθνομηδενιστές, κρύβοντας έτσι τη δική τους ιδιοτέλεια και πνευματική ανέχεια. Γιατί βέβαια όταν έχει ξεπουληθεί η μισή Βόρεια Ελλάδα στις real estate συναλλαγές όλων των βαλκανικών εθνών, ή στις τεράστιες πολυεθνικές εξόρυξης χρυσού, δεν ακούστηκε καμιά φωνή των υπερπατριωτών παρά μόνο τα παλαμάκια τους. Όταν στέλνουν τα παιδιά τους να εργασθούν στα ξενοδοχεία Χαλκιδικής και αλλού με 500€, δεν τρέχει τίποτα αν οι πελάτες είναι από τα Σκόπια γιατί ο τουρισμός, που έχει αλλοτριώσει τα πάντα, είναι η βαριά βιομηχανία μας. Όταν τρέχουν για καύσιμα οι συντοπίτες μας στα Σκόπια και για τζογάρισμα στα καζίνο, τότε οι γείτονες είναι μια καλή ευκαιρία για διασκέδαση και κάθε είδους απολαύσεις. Πού να ψάχνουν οι υπερπατριώτες τώρα για τις αιτίες και τους λόγους που μας έχουν φέρει σ’ αυτό το χάλι, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό κ.α. και τις λύσεις που θα μπορούσαμε να βρούμε. Αρπάζουμε τη σημαία, φωνάζουμε συνθήματα και τρέχουμε στα συλλαλητήρια, μήπως και ξαναβρούμε την κοινότητα που χάσαμε στο φαντασιακό του έθνους. Αλήθεια γνωρίζουν όλοι αυτοί που βγάζουν τους δεκάρικους για τους ήρωες του Μακεδονικού αγώνα, ποιοι ήταν αυτοί που προσπάθησαν να πείσουν τους σλαβόφωνους εκείνων των χρόνων ότι είναι Έλληνες και απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου? Θα εκπλαγούν!
    Είναι πλέον πολύ εύκολη η χειραγώγηση του σημερινού ατόμου, μετά από τόσα χρόνια αποξένωσης, εργαλειοποίησης, ιδιώτευσης, αλλοτρίωσης και εκμαυλισμού τόσο από τους μηχανισμούς παραγωγής όσο και από την μαζική κουλτούρα. Δυστυχώς ο ανθρωπισμός υπό προϋποθέσεις των υπερπατριωτών έχει γίνει κυρίαρχη νόρμα και για τους πολλούς. Η δολοφονία του ομογενούς στις Βιλιαράτες το απέδειξε με το χειρότερο τρόπο. Ποιος θυμάται άραγε τον Νικόλα Τόντι που τον Φλεβάρη του 2010 έπεσε νεκρός στον Βύρωνα, όντας περαστικός, από σφαίρες αστυνομικών σε συμπλοκή με κακοποιούς? Ήταν κι αυτός ομογενής από τη βόρειο ήπειρο πατέρας ενός μικρού παιδιού που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ανταποκρίνεται ακόμη και στα έμφυλα πρότυπα του λευκού, Έλληνα, άντρα, όμως δεν είχαμε καμιά αντίδραση τότε από το μέτωπο των υπερπατριωτών, παρά μόνο από αυτούς που εχθρεύονται. Το κλειδί εδώ είναι το μέρος που συντελέστηκε το γεγονός και από το αντίστοιχο κράτος, δλδ στην Αθήνα από την ΕΛΑΣ. Έτσι μετατρέπεται μια δολοφονία από άνευ όρων καταδικαστέα πράξη σε στοιχείο συγκρότησης της φαντασιακής κοινότητας του έθνους.
Επειδή όμως για εμάς το πραγματικό διακύβευμα είναι όντως τα νέα παιδιά και το μίσος που κάποιοι φυτεύουν στις καρδιές τους, θα τολμούσαμε μια συμβουλή (παραφράζοντας τον Φίχτε) : Μην αφήσεις ποτέ τα εξωτερικά σύνορα της χώρας σου να γίνουν εσωτερικά σύνορα της καρδιάς σου.
                                                                 Αυτόνομοι  Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου