Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Κόβουν τις διακοπές σε παιδιά με αναπηρία

Περισσότερα από 1.000 παιδιά με αναπηρία θα στερηθούν φέτος το δικαίωμα σε ολιγοήμερες διακοπές λόγω… ΔΝΤ. Τα κονδύλια δεν έφτασαν για τέσσερις κατασκηνώσεις. Mια από αυτές στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, όπου φιλοξενούνταν κάθε χρόνο 700 παιδιά με αναπηρία αλλά και ηλικιωμένοι.
“Αν οι διακοπές είναι σημαντικές για κάθε παιδί, σκεφτείτε πώς τις περιμένουν τα παιδιά με αναπηρία, που όλο τον χρόνο είναι κλεισμένα σε κάποια δομή περίθαλψης. Οι δύο εβδομάδες του κατασκηνωτικού προγράμματος είναι οι μόνες μέρες τον χρόνο που έρχονται σε επαφή με τη φύση και έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, να δημιουργήσουν φιλίες… Αυτές τις ημέρες παίρνουν μια ανάσα και οι οικογένειές τους, όπως και οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα”, τονίζει στη “Μ” ο κ. Γιάννης Λυμβαίος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία.
Φέτος το κατασκηνωτικό πρόγραμμα είναι κουτσουρεμένο, ενώ μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ήταν άγνωστο αν θα πραγματοποιούνταν καν. Ενώ άλλες χρονιές τα διαδικαστικά ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο, φέτος μέχρι τον Ιούνιο δεν είχε προχωρήσει τίποτε και μόλις στις 28 του μήνα έγινε γνωστό ότι η αρμοδιότητα περνάει από τις περιφέρειες στους καλλικρατικούς δήμους. Το φετινό εθνικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα (για ΑΜΕΑ, παιδιά και ηλικιωμένους) περικόπηκε κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού μειώθηκαν κατά 50%, ενώ το κονδύλι για την αποζημίωση των συνοδών των ατόμων με αναπηρία μειώθηκε από τα 845.000 ευρώ στα 720.000 ευρώ, αναφέρει ο κ. Λυμβαίος. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, ανεστάλη η λειτουργία τεσσάρων κατασκηνώσεων για άτομα με αναπηρίες στον Ταΰγετο, στην Αγία Παρασκευή Λάρισας, στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης και στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Η τελευταία ήταν η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, με δυνατότητα φιλοξενίας 500-700 ατόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τα 3.000 άτομα με αναπηρία που έκαναν διακοπές στις κρατικές κατασκηνώσεις, φέτος δικαίωμα στην ξενοιασιά θα έχουν μόνο 1.900 άτομα.
Για εξοικονόμηση 200.000 ευρώ
Μετά 30 χρόνια λειτουργίας, φέτος η κατασκήνωση της Λεπτοκαρυάς δεν θα δεχτεί παιδιά. Περίπου 700 παιδιά θα χάσουν τις μόνες ημέρες του χρόνου που περνούν στην εξοχή, για να εξοικονομήσει το κράτος το “κολοσσιαίο” ποσό των 200.000 ευρώ! Αυτό ήταν το λειτουργικό κόστος της κατασκήνωσης, σύμφωνα με τον επί 12 χρόνια πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της κατασκήνωσης Στέφανο Μπαστρογιάννη. “Μακάρι να μη ζήσετε ποτέ τη στιγμή που θα πεις σε ένα παιδί με κινητικά προβλήματα ή ακόμη και νοητική υστέρηση ότι φέτος δεν θα κάνει διακοπές με τους φίλους του, γιατί η κατασκήνωση δεν λειτουργεί πια”, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. “Οι διακοπές στην κατασκήνωση ήταν το οξυγόνο για αυτά τα παιδιά αλλά και για τις οικογένειές τους”, σημειώνει στη “Μ” ο πρώην υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, κάνοντας λόγο για πλήγμα που δέχονται οι πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Επί των ημερών του οι κατασκηνώσεις είχαν ανακαινιστεί και εκσυγχρονιστεί πλήρως με δαπάνη 400.000 ευρώ.
Η κατασκήνωση ήταν σημαντική όχι μόνο για τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί και τις οικογένειές τους αλλά και για την τοπική οικονομία της Πιερίας, από την οποία γίνονταν οι προμήθειες τροφίμων και αναλώσιμων.
Φιλέτο
Η κατασκήνωση είναι πάνω στο κύμα, βρίσκεται πλησίον ξενοδοχειακών μονάδων και θεωρείται φιλέτο. Η αξία του οικοπέδου αποτιμάται από 15 εκατ. ευρώ έως ακόμα και 20 εκατ. ευρώ. Ιδιοκτησιακά ανήκει στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υπάρχουν αρκετοί στον νομό Πιερίας που εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να ξεπουληθεί στο πλαίσιο της “αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου”. “Σε αυτήν την περίπτωση, η αναστολή λειτουργίας της κατασκήνωσης ίσως διευκολύνει τα πράγματα”, σημειώνει στη “Μ” πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου